Early December 2009, our friends (3 families) datang cuti-cuti Indonesia for a week plus. Rata la berjalan - Bandung, Puncak dan Jakarta. Penat jangan cerita tapi seronok sangat.
Lepas tu kami pulak pulang ke Malaysia. We all balik dulu and hubby pulang kemudian memandangkan cuti dia cuma tinggal 5 hari. Lepas tu kami pulang ke Jakarta bersama-sama on 4 Jan 2010. Balik ke Kota Damansara, balik Banting, pergi Rengit, balik kampung dan ke Kota Damansara lagi.
Lepas dah setahun kat sini, sangatlah terasanya duit yang dibelanjakan kat untuk barang dapur (basah dan kering) kat sini lebih kurang 2 - 3 kali ganda belanjanya dari di Malaysia. Selalu kalau di Malaysia belanja untuk barang dapur lebih kurang RM350 sebulan. Kat sini belanjanya Rp3,000,000 (Rp3 juta) = RM1,140.00. Antara perbezaan ketara adalah harga barang asas:
Harga di sini Harga di M'sia
- Gula Rp11,000 (RM4.20) RM1.65
- Tepung Rp10,00 (RM3.80) RM2.00
- Roti (10 keping) Rp7,900 (3.00) RM1.90
- Minyak masak (2 liter) Rp18,000 (RM6.80) RM5.20
- Gula kastor (500g) Rp35,000 (RM13.00) RM1.90 (1 kg)
Memang tension especially bila nak buat kek, cookies dan yang sewaktu dengannya. The soft brown sugar yang berapa hengget je kat M'sia, kat sini berharga Rp35,000.
On the other hand, sayur-sayuran agak murah. Tapi memandangkan penghuni rumah ini cuma 2 orang je yang makan sayur, tak de maknanya jugak. Kena jugak beli ikan (with limited choices - cuma ada tenggiri batang
Tapi alhamdulillah masih boleh makan yang sedap unlike ramai lagi rakyat negara ni yang duduk di pinggir kawasan perumahan kami ni yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, yang anak-anak main kat longkang yang berair hitam. Memang la kesian. Tapi kalaulah ada majikan hubby tau pasal ni tolonglah naikkan living allowance yang ciput tu. Bila dah ujung bulan tu tersedak la juga dalam keadaan ekonomi yang macam ni...
betul la tu kate org "hujan emas di jakarta, hujan batu kek KL, tp mmg best if balik kg(?!)"..he3
ReplyDelete